Podd6_3235_f

Global Podd #6 Ingen tävling i lidande

”Det här är ingen tävling i lidande. Vi lider med Palestina, vi lider med Ukraina, men det finns något annat som ni inte ser”.

I juni 2014 tog Isis den irakiska staden Mosul. Tusentals människor dödades och många fler tvingades på flykt. Journalisten Nuri Kino var en av dem som varnat för vad som höll på att hända Iraks kristna och jezidiska minoriteter. När ingen lyssnade valde han att lämna journalistiken och starta organisationen A Demand for Action.

Ett drygt år senare finns A Demand for Action i femton länder och man har fått USAs kongress att agera – men är det för sent? Vad kommer att hända Mellanösterns minoriteter? Och hur står man ut med att dagligen höra berättelser om våld och övergrepp i Syrien och Irak?

David Isaksson träffar Nuri Kino.

Nuri Kino har ett brokigt förflutet. Född i Turkiet blev han Sveriges första manliga läkarsekreterare. Slumpen förde in honom i journalistiken där resultatet blev många grävande reportage. När Nuri kände att journalistiken inte räckte till blev han aktivist. 2014 tog han initiativ till organisationen A Demand for Action som var först med att larma om våldet mot de kristna och jezidierna i Syrien och Irak.

Läs mer på: ademandforaction.com

Ladda ner podden här.

Programledare: David Isaksson
Medverkande: Nuri Kino
Producent: Estrid Bengtsdotter
Musik: Jean-Paul Wall


Till poddarkivet