Astana_7105

Global Podd #7: Vad gör folk hela dagarna i Kazakstan?

Kazakstan är ett land få känner till och ännu färre varit i. Så hur är det att leva där? Vad tänker folk om de som styr och vad tycker de om filmen – Borat – som kom för några år sedan? Följ med David Isaksson när han går på statyspaning, träffar Beatles-fans, provsmakar äpplen och bordar världens kanske mest moderna tunnelbana i sällskap med Takezhan, den första (?) rapparen i världen som finansierat en låt genom en crowdfunding-kampanj.

Kazakstan är:
Lika stort som hela Västeuropa men med bara 16 miljoner invånare. Förutom bergsområden nära staden Alma Ata så dominerar stäpplandskapet. Landet är en ”halvhård” diktatur där samma president styrt sedan självständigheten, men där det finns visst utrymme för oberoende media.

Kazakstan är helt landlåst och det är 300 svenska mil till närmaste kust. Stora fyndigheter av olja och gas har byggt ett välstånd och skapat en ny, futuristisk huvudstad – Astana.

Och inte minst – i Kazakstan älskar man Beatles!

Lyssna och ladda ner podden här


Till poddarkivet