erik_solheim

Erik Solheim: ”Fler kommer att dö och färre barn gå i skolan”

Erik Solheim, chef för OECD-DAC, är kritisk mot Sveriges planer för rekordstora avräkningar från bistånd till flyktingmottagning. Samarbetsorganisationen OECD:s regler ger visserligen biståndsländerna rätt att räkna av medel till flyktingmottagande, men inget annat land använder detta så mycket som Sverige. 2013 var snittet inom OECD 3,7 procent, Sverige planerar nu för 60 procent.

– Reglerna sattes för länge sedan då flyktingmottagandet var mycket litet. Sverige följer reglerna, men det man gör nu är inte någon klok politik. Konsekvenserna blir stora i form av minskat bistånd till världens allra fattigaste, framför allt i Afrika. Detta innebär att fler människor dör och färre barn får gå i skolan. Och vi lägger grund till fler krig och konflikter, säger Erik Solheim.

Lyssna och ladda ner här.


Till poddarkivet